leerlingen

Voordelige rijlessen

Als je jong bent, dan ben je natuurlijk al enige tijd bezig met fantaseren over het autorijden. Natuurlijk zullen deze gedachtes bij sommige mensen meer aanwezig zijn dan bij anderen. Sommige jongeren beginnen al heel vroeg aan het rijbewijs, tegenwoordig mag je namelijk al vanaf 16,5 aan de rijlessen beginnen. Super natuurlijk voor jongeren. Zo kunnen ze de brommer/scooter overslaan en direct al gaan beginnen met het rijbewijs. De overheid heeft dit mogelijk ingevoerd om de ongelukken met brommers terug te dringen. Deze doelgroep is hier namelijk vaak slachtoffer van.

De eerste rijles

Of je nu besluit om jong te starten met de rijlessen, of juist wat later, je zult op zoek moeten gaan naar een rijschool bij jouw in de buurt. Woon je in de regio Utrecht, dan kun je eens een kijkje nemen bij Rijschool Utrecht, ze geven een gratis proefles aan iedereen om eens kennis te maken. Dit is een aanbod waar je zeker gebruik van moet maken als je wilt gaan starten. Zo krijg je een feeling met het autorijden en kun je ervoor zorgen dat je direct kunt starten.

proefles autoAls je na een proefles besluit om echt te gaan starten, is het natuurlijk zaak dat je dit voordelig doet. Want jij hebt misschien dan wel gespaard voor het rijbewijs, maar als je er aan het einde van de rit nog iets overblijft is dat natuurlijk mooi meegenomen. De meest voordelige manier om dit te doen is door een rijles pakket af te nemen. Vaak zitten hier diverse rijlessen in en 1 keer afrijden. Je moet vaak wel van tevoren betalen, dus je moet het geld wel beschikbaar hebben.

Daar tegenover staat dan wel dat je veel minder per rijles betaald. Je kunt zo dus veel minder betalen voor het rijbewijs en de rest van je spaargeld gebruiken voor iets leuks! Het kan bij zo’n pakket natuurlijk voorkomen dat je nog een paar extra rijlessen nodig hebt voordat je kunt afrijden. Iedereen leert immers op zijn of haar eigen tempo. In dat geval kun je altijd een losse rijles nemen bij de rijschool. Zo ben je uiteindelijk nog steeds een stuk voordeliger uit dan wanneer je allemaal losse rijlessen zou nemen.

Je rij-instructeur kan vaak na enkele lessen wel een inschatting maken van hoe goed je bent achter het stuur. Zo weet je ongeveer waar je aan toe bent. Veel jongeren worden ook wat zenuwachtig bij het examen bij het CBR. Ook daar kun je gerust op oefenen. Er bestaat ook zoiets als een tussentijdse toets (ook wel TTT). Dit is eigenlijk een proefexamen wat je kunt doen, de kosten zijn ook iets lager dan een regulier examen. Alhoewel veel mensen er baad bij hebben, is er wat discussie over het nut ervan. Sommige mensen zeggen dat je net zo goed direct een echt examen kunt doen, de kosten zijn slechts iets hoger dan bij een tussentijdse toets.

Theorie examen

Als je het wilt afrijden voor je examen, zijn natuurlijk de praktijklessen erg belangrijk. Je moet natuurlijk weten hoe je een auto moet besturen en hoe je ervoor zorgt dat alles veilig gaat. Vooral het kijken is van groot belang. Maar de theorie is minstens zo belangrijk! Vroeger moest je hiervoor echt de boeken in, maar tegenwoordig is vrijwel alles online te leren of met een applicatie op de mobiele telefoon. Wel is het belangrijk dat je hier vroegtijdig aan begint.

Als je namelijk aan het lessen bent en pas tegen het einde gaat leren voor het theorie examen, loop je waarschijnlijk vertraging op. Ook is het handig dat je direct de theorie en de praktijk met elkaar kunt combineren. Dit zal het leerproces zeker ten goede komen. Je instructeur zal je hier uiteraard ook tijdig over informeren, maar laat dit zeker niet langs je heengaan. Als je nog jong bent is het uiteraard niet echt leuk om weer te moeten leren, maar dit is voor een goed doel! Namelijk je rijbewijs halen zodat je helemaal zelfstandig de weg op mag. Als je dat in gedachten blijft houden, zal je waarschijnlijk veel meer motivatie hebben!

De spoedcursus

Als je op de reguliere manier rijlessen gaat volgen (2 – 4 uur per week) ben je best wel een tijdje bezig voordat je eindelijk kunt afrijden. Veel rijscholen adviseren om blokuren in te plannen, dat zijn dus 2 lesuren achter elkaar. Op die manier zit je wat langer in de auto en gaat het leerproces sneller. Vaak heb je toch even een minuut of 10 nodig om op te waren en met een blokuur heb je dus langer profijt van de lessen. Voor de rijschool is dit vaak ook prettiger. Veel jongeren hebben nog school en andere verplichtingen, dus 4 uur is vaak een goed aantal uren per week. Sommige jongeren doen er slechts 2 per week, of 1. Het is zo dus mogelijk om autorijbewijs halen in een week te realiseren. Ook handig voor mensen die bijvoorbeeld in de zomer een roadtrip willen gaan maken en te laat begonnen zijn met rijlessen.

Aangezien de meeste leerlingen ergens tussen de 20 – 30 rijlessen nodig hebben, nemen de rijlessen tussen de 10 – 20 weken in beslag. Best een flink aantal weken dus. Sommige jongeren hebben hier geen zin of tijd voor en willen het rijbewijs zo snel mogelijk in hun zak hebben. Gelukkig is daar een oplossing voor, namelijk de zogenaamde spoedcursus. In dit geval wordt er binnen 1 – 2 weken ingepland om dagelijks 4 uur rijlessen te volgen. Vaak wordt er ook theorieles gegeven, dit is immers ook belangrijk omdat er anders net kan worden afgereden bij het CBR.

De kosten voor zo’n spoedcursus zijn over het algemeen wel iets hoger. De rijschool moet namelijk veel tijd vrijmaken en is veel intensiever met de leerling bezig. Voor sommige leerlingen is het echter een uitkomst. Er zijn mensen die de rijlessen op een bepaald moment laten versloffen en het steeds voor zich uitschuiven. Met een spoedcursus heeft men een stok achter de deur om het zo snel mogelijk te gaan behalen.

Nog goedkoper rijlessen

Welke rijlessen je precies gaat volgen, zijn zeker van belang voor de kosten. Zo zijn er autorijscholen die nog meer korting kunnen aanbieden. Een rijschool heeft er namelijk veel aan als jij als leerling vrienden of vriendinnen aanbrengt. Nadat je het rijbewijs gehaald hebt, zul je immers geen gebruik meer van de diensten maken. De instructeur zal zijn bedrijf toch voort moeten zetten en heeft dus nieuwe leerlingen nodig. Bepaalde partijen geven nog een extra korting of een zogenaamde cashback wanneer jij mensen aanbrengt. Super handig natuurlijk! Op die manier kun je een groot deel van de kosten voor je rijbewijs weer terugverdienen! Overigens niet alle rijscholen zullen dit aanbieden, dus als jij verwacht veel mensen aan te kunnen brengen kun je hier eens een selectie op maken.

Wat veel jongeren overigens denken is dat ze het volledige bedrag voor het rijbewijs beschikbaar moeten hebben om te starten met rijlessen. Dit is niet waar! Wanneer je al het geld beschikbaar hebt, betaal je doorgaans minder per les (dat is dus wanneer je een pakket aanschaft). Als je echter al wel iets gespaard hebt, kun je er ook voor kiezen om alvast een paar losse rijlessen in te plannen. Zo kun je alvast starten en ervoor kiezen om telkens losse rijlessen te nemen. Je hoeft zo niet langer te wachten om te kunnen starten.

Wanneer ga jij starten?

In dit artikel heb je een aantal tips kunnen lezen over de rijlessen. Er zijn bij jouw in de regio waarschijnlijk veel verschillende bedrijven waar je uit kunt kiezen. Wat voornamelijk belangrijk is, zijn de instructeurs. Daar moet je gewoon een leuke band of klik mee hebben. Voordat je een keuze maakt, zouden we je willen adviseren om gewoon eens rond te kijken bij verschillende partijen. Je kunt op deze manier een vergelijking maken en op basis daarvan je keuze maken. Zo zit je niet direct ergens aan vast. De meeste rijscholen zullen zo’n proefles gratis aanbieden, ze willen immers graag nieuwe klandizie vinden voor hun diensten. Ook als je voor een proefles moet betalen, is dit helemaal niet erg. Dat je een goed gevoel hebt bij de instructeur is veel belangrijker.