Geen categorie

Wat is ashwagandha en wat doet het?

Wanneer je net van ashwagandha hebt gehoord dan vraag je jezelf misschien af wat het is. Of misschien heb je wel eens van ashwagandha gehoord en wil je meer weten over de werking. Daarom gaan we in deze blog verder op de werking van het ashwagandha supplement in, inclusief de mogelijke gezondheidsvoordelen.

Ashwagandha betekenis

Ashwagandha is feitelijk een kleine groene struik die afkomstig is uit delen van India, het Midden-Oosten en Afrika. De bijzondere naam heeft te maken met de manier waarop het ruik. De ashwagandha wortels ruiken namelijk naar een paard, waarbij ‘ashwa’ paard betekent.

Hoe wordt ashwagandha verwerkt?

Deze buisachtige wortels van ashwagandha worden geoogst, gedroogd en vermalen tot een poeder. De ashwagandha plant (of struik) staat bekend als een van de krachtigste kruiden, welke al vele duizenden jaren oud is.

Ashwagandha is feitelijk een kleine groene struik.

Behalve dat het een heel oud kruid is, staat het ook bekend als een goede adaptogeen. Het bevat een mix van aminozuren, kruiden en vitamines die het menselijk lichaam kunnen helpen om stress beter te beheersen.

Indiase gingseng

Ashwagandha wordt ook heel vaak ‘Indiase ginseng’ genoemd vanwege zijn goede verjongende eigenschappen. Overigens zijn ginseng en ashwagandha botanisch gezien niet met elkaar verbonden.

Ashwagandha voor medicinale doeleinden

Verschillende delen van de ashwagandha plant worden ook gebruikt voor medicinale doeleinden, maar het is ashwagandha extract. Dit is een extract van de wortels van de plant, en wordt daarom ook in supplementen aangetroffen.

De oude Ayurvedische behandelingen die meer traditioneel zijn gebruiken de volledige gedroogde wortel van de Ashwagandha-plant, die in poeder wordt omgezet en meestal in melk wordt gedrenkt.

Ashwagandha extracten

De modernere supplementen zijn overigens ashwagandha extracten. Ashwagandha extracten zijn veel verfijnder dan het ashwagandha poeder en kunnen worden gemaakt met water of zelfs middels chemicaliën

Ashwagandha conclusie

Concluderend kunnen wij zeggen dat de ashwagandha plant een van de krachtigste kruiden is. Verschillende delen van de ashwagandha plant worden gebruikt voor medicinale doeleinden. Ashwagandha is een interessant adaptogeen, wat wil zeggen dat het een natuurlijk middel is dat het lichaam naar verluidt beter helpt om met stress om te gaan.