Werken als expat in Nederland

Nederlands lerenIn Nederland zijn er veel banen beschikbaar voor expats. Zo is het bijvoorbeeld bij de meeste mensen wel bekend dat er bijvoorbeeld in de tuinbouw veel Poolse mensen werken. De expats hebben doordat ze zijn aangesloten bij de EU rechten om in Nederland te komen werken. Veel van deze mensen bouwen ook een leven op hier in Nederland. Ze komen hier wonen (soms wordt de woning door de werkgever geregeld). Als deze expats hier voor het eerst komen, spreken ze vaak nog geen Nederland.

Meestal kan er in het Engels / Duits uitleg gegeven worden, maar op den duur wordt het wel belangrijk dat ze ook Nederlands gaan spreken. Zeker als deze mensen een leven willen opbouwen hier in Nederland. In winkels, banken, instellingen etc. wordt uiteraard gewoon Nederlands gesproken. Een cursus Nederlands kan dan een uitkomt bieden. Vaak zijn dit intensieve trainingen waarin mensen binnen enkele weken goed Nederlands kunnen leren. Zo kunnen ze uit de voeten en eventueel later een vervolg cursus doen om de taal nog beter te leren spreken. Dit is niet alleen prettig om te communiceren binnen de Nederlandse maatschappij, maar een Nederland sprekende expat kan hier ook voordelen uithalen op het werk. Bijvoorbeeld door promotie te maken.

Natuurlijk zal niet iedere expat Nederland gaan leren, zeker voor tijdelijke arbeidskrachten die slechts enkele maanden in het land verblijven leren vaak geen Nederlands. Buiten een paar leuke woordjes die ze van collega’s leren misschien. Heeft iemand het voornemen om hier langer te blijven wordt er vaak wel voor gekozen. De kosten vallen overigens mee, ook hier zit uiteraard verschil in per aanbieder. Expats kunnen online vergelijken en rondvragen bij collega’s binnen het bedrijf. Soms heeft iemand eerder al een cursus gedaan om aan te kunnen bevelen.

Be the First to comment.